• Admin

Zeg het met brood


Brood is een basisvoedingsmiddel. Het is een belangrijke energieleverancier door de complexe koolhydraten en eiwitten. Brood bevat ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen.


Brood is te verdelen in: wit, bruin, volkoren en meergranen. Welk deel van de graankorrel de bakker gebruikt, bepaald dat onderscheid.


De graankorrel bestaat uit:

· Meelkern (basis van bloem, koolhydraten en eiwitten).

· Kiem (vezels, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen).

· Zemel (vezels, vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen . Zit in volkorenmeel, namelijk een hele vermalen graankorrel).


Witbrood:

Wordt gemaakt van gemalen meelkern (weinig vezels, vitaminen en mineralen)

Bruinbrood wordt gemaakt van meel, combinatie van bloem en volkorenmeel. Een ander woord voor bruinbrood is tarwebrood. Dit brood bevat meer vezels, vitaminen en mineralen dan witbrood.


Meergranenbrood:

Wordt gemaakt van meer dat 1 graansoort en kan zowel bloem als volkorenmeel of een combinatie daarvan als basis hebben. De meelsoort bepaalt de voedingswaarde, net als het gebruik van pitten en zaden. De bakker of verpakking kan daar informatie over geven. Meergranenbrood is vaak donker van kleur, maar dat zegt niets over de gezondheid van het brood.


Volkorenbrood:

Dit is een wettelijk vastgelegde naam die voorschrijft dat het brood met 100% volkorenmeel gemaakt is (en dus de hele graankorrel). Deze broodsoort heeft de voorkeur binnen gezonde voeding.


Vezels:

Zorgen voor een betere darmwerking en dus een betere stoelgang. Daarnaast zorgen ze voor een lang verzadigd gevoel, waardoor de kans op snacken minder groot is. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat vezels bijdragen aan een lager risico op ziekten als darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes II.


Vitaminen:

Vooral volkorenbrood levert ook een aantal B-vitaminen, B1, B2, B5, B11 (foliumzuur). De meeste vitaminen vind je in volkoren-meergranenbrood waaraan extra pitten of zaden zijn toegevoegd.


Mineralen:

Met name volkorenbrood biedt ook veel mineralen, ijzer, jodium, fosfor, kalium, koper, magnesium, selenium en zink. De meeste mineralen vind je in volkoren-meergranenbrood waaraan extra pitten of zaden zijn toegevoegd.


Coeliakie en tarwe-allergie:

Gluten is een eiwit dat voorkomt in alle tarwesoorten, rogge en gerst. Ze zitten dus in de broden die met deze tarwesoorten gemaakt zijn, Gluten zorgen ervoor dat het brood lekker luchtig wordt.

Mensen met de auto-immuun ziekte coeliakie kunnen geen gluten verdragen (0,5 – 2% van de bevolking).

Wie een tarwe-allergie heeft, reageert specifiek op de eiwitten uit de tarwekorrel (< 1% van de bevolking).

Er is ook een groep die deze aandoeningen niet heeft, maar toch klachten ondervindt bij het eten van graanproducten (5 – 10% van de bevolking).


Bron: broodwijzer van brood.net

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven