• Admin

SUIKER

Suiker is slecht voor je zeggen ze.

Suiker is verslavend zeggen ze.

Van suiker kun je ADHD krijgen zeggen ze.

Van suiker kun je dementie krijgen zeggen ze.


Oke, nu ben ik echt bang geworden.


Het is een feit dat de mens een aangeboren voorkeur heeft voor zoetigheid. Een baby drinkt al zoet vruchtwater. Niet voor niets smaakt moedermelk zoet en gaan baby’s lachen als ze de eerste fruithapjes krijgen (en duwen vaak groenten weg).

Zoetigheid geeft een fijn gevoel. In onze hersenen wordt het beloningscentrum wakker geschud en dat zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Hierdoor voelen we ons happy en blij.


Suiker wordt tijdens de spijsvertering omgezet in glucose en laat dat nu dé brandstof voor onze hersenen zijn! Onze hersenen verbruiken maar liefst 20 procent van alle benodigde energie. Dat komt doordat ze dag en nacht talloze functies vervullen. Nadenken, onthouden, leren, het aan­sturen van de spieren en het ­verwerken van prikkels die de zintuigen doorgeven: alles kost energie, heel veel energie.

Stel nu dat je gezond wilt gaan eten en je schrapt alle suiker uit je voeding? Geen klontjes meer in de koffie, geen chocolade meer eten, snoep, jam, frisdrank, koek, gebak of toetjes laat staan.


Krijgen je hersenen dan nog wel de benodigde energie?

Gelukkig wel. Suiker is namelijk niet de enige bron van glucose. Ook volkoren graan­producten (zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst), aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit leveren glucose. Het zetmeel en de fruitsuikers in deze producten worden tijdens de spijs­vertering – net als suiker – omgezet in glucose. Bovendien leveren ze gezonde voedings­stoffen zoals vezels, vitamines en ­mineralen. Dat doet suiker (jammer genoeg) niet.Gelukkig is suiker is NIET verslavend. Anders zou je steeds meer suiker moeten gaan eten om hetzelfde fijne gevoel te ervaren.

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven