• Admin

ENKELE BASISREGELS OM GEZOND AF TE VALLEN

Vroeguh, toen ik iedere keer weer iets nieuws probeerde om af te vallen, om vervolgens weer in mijn oude eetpatroon te vervallen, snapte ik maar niet wat ik fout deed. Nu weet ik dat er een aantal basisregels zijn in voedingsland die houvast bieden als je wilt afvallen en die ga ik hier met je delen.


De absolute basis is voldoende WATER (en thee) drinken gedurende de dag (minimaal 1,5 – 2 liter per dag). Zie het als een wasmachine, die heeft ook water nodig om het vuil weg te spoelen. Zo ook jouw lichaam om alle afvalstoffen eruit te krijgen.


Sla NOOIT het ontbijt over en eet dan ook voldoende, zoals een koning zou eten. En dan het liefst een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Bijvoorbeeld een schaal magere kwark met fruit en een handje noten. Op een droog crackertje met een kopje thee kun je de dag echt niet beginnen. Je stofwisseling moet je na een nacht rust een goede boost geven om er vol tegenaan te kunnen gaan.


Eet 3 HOOFDMAALTIJDEN per dag en eet dan ook VOLDOENDE. Ga vooral overdag niet beknibbelen op calorieën. Des te minder kans heb je dat je ’s avonds gaat snaaien. Als het s’ avonds honger hebt, is dit een teken dat je overdag te weinig hebt gegeten (lees: onvoldoende voedingsstoffen hebt binnengekregen).


De ene calorie is de andere niet. Als ik het heb over voldoende eten, dan bedoel ik zoveel mogelijk onbewerkte en verse producten en geen voorverpakte 'rommel' vol met verzadigd vet en teveel suiker.


KAUW langzaam en eet rustig. De makkelijkste manier om dit te doen is om na elke hap je bestek neer te leggen. De afbraak van koolhydraten begint al in de mond door het enzym amylase. Als jij te snel je eten naar binnen werkt en nauwelijks kauwt, dan help jij je lichaam niet echt. Bovendien duurt het even voordat het seintje ‘ik zit vol’ wordt doorgegeven. In die tussentijd kun je al een hele voorraad gegeten hebben, voordat dat seintje doorkomt met als gevolg dat jij jezelf overeet en daar last van kunt krijgen.


Geef je stofwisseling minimaal 9 rust. Eet dus niet meer teveel ’s avonds. Die calorieën ga je niet meer verbranden en de kans is groot dat dit wordt opgeslagen als vet en dat laatste willen we nu net niet hebben.5 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven